Ülkemizde yüksek tansiyon hastalığına çok fazla rastlanmaktadır. Kronik bir hastalık olmasıyla beraber sanılanın aksine tükettiğimiz besinlerle beraber kan basıncı (tansiyon) kontrol altına alınabilmektedir. Hipertansiyona iyi gelen besinlerin başında süt ürünleri, meyveler ve sebzeler vardır.

Meyveler
İçlerinde bulundurdukları mineral, lif ve vitaminler açısından oldukça zengindirler. Sağlığımız açısından faydaları saymakla bitmeyen meyveler, tansiyonu dengelemek için de yardımımıza koşuyor. Ananas, çilek, kavun, mango, muz, şeftali, portakal, mandalina özellikle faydalıdır. Ancak buradaki önemli nokta içlerine yapay şeker ilave edilmiş meyve sularını değil meyvenin kendisini tüketmektir.
Süt ve süt ürünleri
İçerinde bulundurdukları kalsiyum sayesinde damar tıkanıklığına engel olmakla birlikte damar sağlığı açısından oldukça önemlidir. Günlük süt, yoğurt ve peynir kalsiyum açısından oldukça zengin olduğundan her gün tüketilmelidir. Sadece tansiyon hastaları değil, hasta olmayan kişiler de mutlaka tüketmelidir. Süt ürünleri faydalıdır ancak tüketmeden önce içlerindeki yağ oranı dikkate alınmalıdır. Alerjiniz varsa doktorunuza danışarak öneriler isteyebilirsiniz.
Sebzeler
Hipertansiyonun bir numaralı ilacıdır. İçerdikleri magnezyum ve diğer mineraller yüksek tansiyona faydalıdır. Koyu yeşil yapraklı ve çiğ tüketilen sebzeler hipertansiyon için en önemlileridir. Günlük olarak domates, kabak, brokoli ve ıspanak tüketilmelidir.
Tahıllar
İçerdikleri bolca lif sayesinde kan basıncını dengelemekte oldukça yararlıdırlar. Esmer un ve şeker, beyaz olanlara kıyasla daha faydalıdır ve tercih edilmelidir.
Kuruyemişler
Fındık, ceviz ve badem gibi yemişler tansiyon dengelemede önemli role sahiptir ve günlük olarak tüketilmelidir. Kişinin günlük yağ ihtiyacını büyük oranda karşılarlar.
Baharatlar
Tüketirken dikkatli olunmalıdır zira fazla tüketilmesi tansiyonun yükselmesine sebe olacaktır. Fakat az miktarda tüketilmesi vücudun sodyum ihtiyacını karşılama yetecektir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder